WEBLOG - GLORIEJAREN - BIOGRAFIE - BOEKEN - CONTACT
 
BIOGRAFIE HERMAN STEVENS

Herman Stevens werd in de zomer van 1955 in Rotterdam geboren. Zijn vader was reclame-ontwerper, zijn moeder had een balletschool.In de jaren tachtig studeerde hij klassieke talen in Leiden, waar hij met een studiegenoot het literaire tijdschriftje Wildgroei runde, waarin o.m. Joost Zwagerman vroege gedichten plaatste. Vanaf 1984 schreef Herman Stevens ook in De Revisor en Maatstaf.

HermanStevens07_2
November 2011, foto Bob Bronshoff

De dag na zijn afstuderen begon Stevens aan zijn debuutroman, Mindere goden, die in april 1990 door De Arbeiderspers werd gepubliceerd. Aan het eind van het jaar werd Mindere goden bekroond met de Anton Wachterprijs. Toen Stevens’ tweede roman, Een schone slaap, in oktober 1991 uitkwam zat de schrijver al in Amerika, als writer-in-residence aan de universiteit van Michigan. Tot in 1996 zou hij veel tijd in Amerika doorbrengen. In 1997 verscheen bij Prometheus Stevens’ afscheid van Amerika, de roman Het vrouwelijk halfrond.

02stevens.jpg
Bussum, 1959

Intussen schreef Stevens ook geregeld over Engelstalige literatuur in Het Parool en HP De Tijd. In 2001 verscheen Stevens’ ‘grote Rotterdamse roman’ Gouden bergen, een roman die de desillusie met het materialisme van de jaren negentig belichaamt in de cynische loner Leon Donker. In januari 2007 verscheen Moederziel, een roman die zich opnieuw grotendeels in Rotterdam afspeelt, tussen 1968 en 1972.

In mei 2010 verscheen, Vaderland, het verhaal van een wijnschrijver die een broodschrijver wordt. In deze roman keren enkele figuren uit Stevens' eerdere werk terug.

Eind augustus 2012 verschijnt Stevens' zevende roman, Gloriejaren, de geschiedenis van een groepje jonge mensen die het begin meemaakt van de tijd waarin wij nu leven. Oude idealen maken plaats voor een brave new world van vrolijk materialisme en diepe melancholie.

Stevens woont sinds 2004 in Voorschoten en is vader van één dochter.


Timon Stevens en Christine van Westering, 1959

Klaas Koppes fotoalbum.