Berichten 127 tot 133 van 148 WEBLOG
Philip Roths Everyman - niet voor iedereen
GEPLAATST: 2-6-2006
Iedereen vond het een schitterend meesterwerk. De bekroning van een schrijversleven. Waar bleef de Nobelprijs? Ik vond het een vluggertje.
De heilige familie: Philip Roths The Plot Against America
GEPLAATST: 15-5-2006
Philip Roth’s nieuwe roman veroorzaakte al opschudding voor hij in de winkel lag, want The Plot Against America zou een pamflet tegen de regering Bush zijn. Maar het sterkste wapen van deze schitterende roman is family values.
Tien geboden voor schrijvers
GEPLAATST: 14-3-2006
Het is niet moeilijk meer om schrijver te worden. Er zijn opleidingen voor schrijvers, er zijn boeken over de geheimen van de literatuur en er is sinds kort een cursus die u leert een geslaagd debuut te maken. Het enige dat nog ontbreekt, is een handeiding voor de schrijver die mikt op de lange termijn. Daarom deze Tien Geboden voor een leven in de literatuur.
Schrijvers op drift
GEPLAATST: 10-9-2004
Wanneer mag iemand zich een schrijver noemen? Critici kunnen lang twisten over de eisen waar een echte schrijver aan moet voldoen, maar er is  één criterium waarmee het begint. Een schrijver heeft een uitgever. Het maakt niet uit hoe makkelijk het is geworden om je gedachten in een weblog op het internet te zetten. Niemand wordt als schrijver serieus genomen tenzij hij een boek kan laten zien waar zijn naam op staat én de naam van een gerenommeerd uitgevershuis.
Balzacs Verloren illusies
GEPLAATST: 1-3-2003
Eindelijk is Verloren illusies van Honoré de Balzac vertaald, en wie het boek leest kan zich alleen maar afvragen waarom het 160 jaar heeft geduurd voordat het boek in ons land uitkwam.
Monica Ali in Portugal
GEPLAATST: 6-1-2003
In Het blauw van Alentejo laat Monica Ali zien wat een virtuoos schrijfster ze is.
Wat voor man was Flaubert?
GEPLAATST: 2-8-2002
Als het aan Gustave Flaubert had gelegen, waren we hem allang weer vergeten. Al bij zijn leven was Flaubert vooral de schrijver van 'Madame Bovary'. Niets wat hij verder had geschreven, evenaarde het succes van zijn debuutroman. Flaubert zag het anders. Hij hield niet van Bovary. Hij schreef niet graag over de tijd waarin hij leefde.