WEBLOG - GLORIEJAREN - BIOGRAFIE - BOEKEN - CONTACT
 
BIOGRAFIE HERMAN STEVENS

Herman Stevens is een Nederlands schrijver van romans, essays, columns en kritieken.

Herman Stevens werd in de zomer van 1955 in Rotterdam geboren. Zijn vader was reclame-ontwerper, zijn moeder had een balletschool.Hij groeide op in Overschie en Kralingen, maar uiteindelijk heeft hij in ongeveer elke buurt van Rotterdam wel eens gewoond, van Feijenoord tot het Oude Westen en Delfshaven. Eind jaren zeventig doorliep hij alsnog het gymnasium, waarna hij vanaf 1981 klassieke talen studeerde in Leiden, zoals hij van kindsbeen had gewild. Vanaf 1984 schreef Herman Stevens ook in De Revisor en Maatstaf.

Amerika
De dag na zijn afstuderen begon Stevens aan zijn debuutroman, Mindere goden, die in april 1990 door De Arbeiderspers werd gepubliceerd. Aan het eind van het jaar werd Mindere goden bekroond met de Anton Wachterprijs. Toen Stevens’ volgende roman uitkwam zat de schrijver al in Amerika, als writer-in-residence aan de universiteit van Michigan, voor het jaar 1991-1992. In 1997 verscheen bij Prometheus Stevens’ roman over zijn tijd in Amerika, Het vrouwelijk halfrond.

Intussen schreef Stevens ook geregeld over Engelstalige literatuur in Het Parool en HP De Tijd. In 2001 verscheen Stevens’ ‘grote Rotterdamse roman’ Gouden bergen, een roman die de desillusie met het materialisme van de jaren negentig belichaamt in de cynische loner Leon Donker.

In januari 2007 verscheen Moederziel, een roman die zich opnieuw grotendeels in Rotterdam afspeelt, tussen 1968 en 1972. Na Gouden bergen leest het als een lofzang op de naïviteit van middelbare scholieren.

In mei 2010 verscheen, Vaderland, het verhaal van een wijnschrijver die een broodschrijver wordt. In deze roman keren enkele figuren uit Stevens' eerdere werk terug.

Gloriejaren
Eind augustus 2012 verscheen Stevens' zevende roman, Gloriejaren, de geschiedenis van een groepje jonge mensen die het begin meemaakt van de tijd waarin wij nu leven. Oude idealen maken plaats voor een brave new world van vrolijk materialisme en diepe melancholie.

In 2016 verscheen Stevens' achtste roman, De onzichtbare vrouw, die kan worden gelezen als een zusterboek van Vaderland. Een man van in de vijftig ontmoet zijn eerste liefde opnieuw en volgt haar naar Californië. De onzichtbare vrouw stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2016.

Vrouwen
In april 2018 verscheen Het sterke geslacht, met essays over vrouwen in onze literatuur, waaronder diepgravende stukken over Doeschka Meijsing, Mensje van Keulen, Maria Stahlie en anderen. Er staan ook herwaarderingen in van twee mannelijke auteurs, Philip Roth en James Salter.

Chateau Désir
Begin oktober 2020 verschijnt Chateau Désir, Stevens' nieuwe roman, over een zus en een broer die tegen hun zin opgroeien op een mislukkende wijnboerderij in Twente. Na hun studie keren ze terug naar Den Haag en Adegeest, een Haags voorstadje waarin we Stevens' woonplaats Voorschoten herkennen. Chateau Désir gaat over het verlangen een plek in de wereld te vinden waar niemand anders zou kunnen wonen.

Stevens is fulltime schrijver en vader van één dochter.

Klaas Koppes fotoalbum.

Chateau Désir bestellen:

https://www.bol.com/nl/p/chateau-desir/9300000004184293/?bltgh=srcltwckN7Wt5ztIn8NBkA.1_4.5.ProductImage

 

https://www.athenaeum.nl/boek/?authortitle=herman-stevens/chateau-desir--9789044629743