WEBLOG - BERICHT

De intellectuele avonturenroman
GEPLAATST: 29-4-2012

Personages hebben ook verbeelding


Gloriejaren, mijn zevende roman, is een boek dat ik al lang geleden wilde schrijven. Het type van de intellectuele avonturenroman. Een verhaal vol beweging en belevenissen, maar die ontlenen uiteindelijk hun betekenis vooral aan de verbeelding van de personages.

 

Ik begon in het voorjaar van 2010 aan Gloriejaren. Het was toen al duidelijk dat ons land een economisch dal inging zoals we in lange tijd niet hadden meegemaakt. Het hield me bezig. Hoe zou het zijn om van school af te komen op een moment dat de wereld op slot zit?

 

Toch is Gloriejaren mijn zonnigste boek. Het begint met een groepje scholieren dat examen doet op een vorig moment dat er geen toekomst meer leek te zijn, tegen 1980. De lezer volgt hen tot diep in de jaren negentig toen het vrolijke materialisme werd gevestigd waarvan wij nu de rekening betalen.


 

In Gloriejaren kampen alle personages met dromen die te groot zijn voor de werkelijkheid. Een meisje beklimt de Fuji-vulkaan en reist haar grote liefde achterna in Amerika. Een jongen breekt zijn studie af om een boek van duizenden pagina’s te schrijven, dat hij ten slotte in een kast wegstopt. Een ander neemt zich voor de hele Kralingse Plas vol te plassen, elke dag een beetje, want hij wil zijn stempel op de wereld zetten.

 

Aan het eind hebben ze allemaal hun plaats gevonden. Toch klinkt in de laatste hoofdstukken van Gloriejaren een verpletterende eenzaamheid door, want ze hebben een hoge prijs betaald voor hun dromen.

 

Gloriejaren verschijnt eind augustus 2012 bij uitgeverij Prometheus