WEBLOG - BERICHT

Corona in Zesjesland
GEPLAATST: 20-12-2020

Nu eind december een nieuwe corona-mutatie van de UK naar NL is overgestoken, wordt vliegverkeer met Londen gestopt. Ik wist niet dat er nog vliegverkeer was naar Londen, dat al enige tijd in lockdown is vanwege oplaaiende besmettingscijfers. Onvoorstelbaar. Alleen, een paar dagen eerder waren er foto's van de afgeladen vertrekhal Schiphol met toeristen op weg naar warme vakantiebestemmingen...


De media laten graag zien welke landen slechte besmettings- opname- en sterftecijfers hebben, maar laten onvermeld dat ons land steevast onderaan de lijst bungelt. Dat willen we niet weten. Wij wanen ons nog steeds een gidsland.


premierbonus

In maart ’21 gaat Rutte een premierbonus incasseren bij de verkiezingen, terwijl zijn visieloze, aarzelende en onwillige leiderschap een belangrijke factor is in de slechte situatie in ons land. Het verhaal in maart dat 'we allemaal volwassen mensen zijn' en onszelf wel beperkingen zullen opleggen was van een historische luiheid. Maar dat was nog maar het begin.


Voeg daarbij een Minister van Gezondheid wiens hoogste opleiding Pabo is en die het allemaal niet meer aankan. Toch wordt hij niet vervangen door een betere vrouw of man. Begin deze eeuw waren er berichten dat er geen goed rekenonderwijs was op de basisschool omdat de leerkrachten zelf niet meer konden rekenen. De Jonge is van die generatie.


belastingkorting

En zo komt het dat al jaren het regeringsbeleid nergens meer over gaat, want aan het hoofd van de grote bedrijven staan mensen die wel kunnen rekenen, naar zichzelf toe, en die pingelen Rutte c.s. zo voorbij. De belastingkorting die Unilever en plein public kreeg aangeboden, waarna Unilever Rutte gewoon liet staan. Schiphol schrijft het beleid voor in- en uitreizen. Stikstofwetgeving? De boeren laten een paar keer straffeloos zien dat hun trekkers in de binnenstad ook als tank kunnen worden gebruikt en de wetgeving wordt voor hen aangepast. De plannen voor duurzame landbouw zijn weg.


Mark Rutte is de man die een paar verkiezingen geleden iedereen duizend euro in het handje beloofde als we maar op hem stemden. Een kleuterpremier.


kudde-immuniteit

De beschamende blunder van dat verhaal over 'kudde-immuniteit' in maart. Niemand had uitgerekend wat voor sterftecijfers je dan zou krijgen. In andere landen hadden ze dat wel uitgerekend, maar in Den Haag lezen we geen buitenlandse kranten, want zesje voor vreemde talen. Daarna het eindeloze geëmmer over mondkapjes. Nederland was maanden later dan de rest van de wereld, omdat we een achterlijk land zijn geworden.


Nog steeds zie je overal zestigplussers rondlopen met kapjes op hun kin zodat ze hem snel kunnen opdoen mocht er een BOA langsfietsen. Dat zijn geen volwassen mensen, maar kleuters die bij zesjesminister De Jonge in de klas hebben gezeten. Overigens fietsen er geen BOA’s langs, want de VVD heeft alle handhaving wegbezuinigd.


rechterflank

Er is geen kans dat de beperkingen gaan worden nageleefd met kerst en oudejaar, want slechte dingen gebeuren alleen over de grens, we nemen corona niet serieus. Rutte heeft deze misvatting aangemoedigd door met alles te treuzelen en nooit een goed verhaal af te steken, want mensen hebben geen zin in een slecht-nieuwsverhaal.


Bij alles wat hij zegt en doet rekent Rutte eerst uit wat het hem electoraal oplevert. Hij wil geen opening laten op de rechterflank waar Wilders en Baudet aan de VVD knagen. Het landsbelang, in dit geval het leven van echte mensen, komt op de tweede plaats. Daarom kun je Rutte middenin de nacht uit bed slepen om ‘Pleur op!’ te roepen naar jongens van buitenlandse herkomst. Maar een verhaal over de opofferingen die we ons moeten getroosten om veilig uit corona te komen is teveel gevraagd, want de kiezers zitten nog steeds te wachten op die gratis duizend euro.


afbraak

De vaccinatiecampagne is een chaos, niet alleen omdat er kennelijk nooit is nagedacht hoe we dat gaan doen, maar ook omdat Rutte al tien jaar bezig is geweest de gezondheidszorg af te breken. Er is geen structuur om dat programma uit te voeren, en er heeft klaarblijkelijk nog niemand over nagedacht, terwijl omringende landen al aan het prikken zijn. Zo krijgen we explosief stijgende besmettingscijfers en in januari, god verhoede het, dito sterftecijfers, ook bij de mensen onder de 55 jaar die zichzelf onkwetsbaar wanen.


liberale mantra

Het is pijnlijk dat Nederland zit met een premier die nog steeds in het jaar 1985 leeft, toen Thatcher en Reagan het voorbeeld waren voor JOVD-ers als Rutte. Liberale mantra’s uit die tijd, zoals ‘Never Waste a Good Crisis’ en ‘There Is No Alternative’ rollen nog steeds uit zijn mond als hij onverhoeds in het buitenland is. Daar is niets op tegen als je burgemeester bent van een middelgrote gemeente, maar een premier van een land van zeventien miljoen inwoners kan niet rondstekkeren als een paljas uit de liberale bric-à-brac. Het zorgelijke is dat er inderdaad geen alternatief is, omdat ook aan de linkerzijde niemand een goed verhaal heeft.